Kígyóbor
A kígyóbor, kígyólikőr vagy néha kígyópálinka (kínaiul: 蛇酒, sö csiu; koreaiul: 뱀주 vagy 뱀술, pemdzsu vagy pemszul; vietnamiul: rượu rắn, vagy rượu thuốc; japánul: ハブ酒, habusu) egy kelet-ázsiai alkoholos ital. Alapanyagául borszesz, vagy rizsbor szolgál, amelybe kígyót tesznek, és annak „esszenciája” elkezd kioldódni. Az ital a kínai Csou-dinasztiából ered, ahol gyógyerejűnek, hajhullást gátló, látást és szexuális teljesítményt javító készítménynek tartották. Észak-Koreában legtöbbször borszesz az alapanyaga, vagy egyéb zöldségből, például burgonyából erjesztett szesz, míg Japánban az avamori-alapú kígyóbor a legnépszerűbb.
Délkelet-Ázsia ínyenc itala - Kígyóbor
A kígyóbor a Délkelet-Ázsiai országok kedvelt itala. Thaiföld, Korea, Laosz, de legfőképpen Vietnam megőrül ezért az italért. A kígyót, legtöbbször Kobrát, rizspárlatban áztatják. Vietnamban, ami a kígyóbor szülőhazájának számít, egy speciális helyi fűszerkeveréket használnak, hogy megízesítsék az összetéveszthetetlen helyi változatot. Néha egy két skorpiót is beletesznek a hátborzongató italba.
A rizspárlat alkoholtartalma semlegesíti a kígyók mérgét. Mint minden különlegességet a kígyóbort is sokszor árulják csodás gyógyulást ígérő elixírként. Vietnamban egyébként nemcsak kígyó bort rendelhetsz, hanem teljes kígyó menüt is.
A Kígyó-falu éttermeiben tucatszámra tartják az élő példányokat, melyekből elkészítik a kíváncsi látogató számára a friss, helyi kígyó-tál specialitásokat. A különleges kísérő italok között szerepelnek kígyóvérrel kevert borok illetve a Kobrák hólyagjából kinyert szubsztanciák által ízesített italok is.
Elkészítése nagyon bonyolult folyamat - az állatot alkoholba áztatják, majd kiürítik, és rizsborral töltik meg az üveget. A kígyónak legalább 100 napig kell állnia a borban. Néha egy két skorpiót is beletesznek a hátborzongató italba.
A kígyóbor sok betegségre, többek közt a höröghurutra és a hátfájásra is kiváló. A csontrendszeri problémákon is segít. Ám nem csupán a kígyókról tartják úgy, hogy gyógyító hatással rendelkeznek. Más állatokból, skorpiókból, varjakból és gyíkokból is készítenek bort. Ezeknek mind jótékony hatásuk van az egészségre.
A kígyóbor a Délkelet-Ázsiai országok kedvelt itala. Thaiföld, Korea, Laosz, de legfőképpen Vietnam megőrül ezért az italért. A kígyót, legtöbbször Kobrát, rizspárlatban áztatják. Vietnamban, ami a kígyóbor szülőhazájának számít, egy speciális helyi fűszerkeveréket használnak, hogy megízesítsék az összetéveszthetetlen helyi változatot.
Különös és félelmetes ugyan, azonban aggodalomra semmi ok, ugyanis a magas alkoholtartalom teljes mértékben megsemmisíti mind a kígyó, mind a skorpió mérgét. A kígyóbor árusítása azonban nem csak azért kiváló üzlet, mert igen mutatós és ízletes helyi jellegzetesség, hanem mert gyógyító erejében valóban hisznek a helyiek.
Hátborzongató, különös és némiképp talán ijesztő: így jellemezhető az európai ember szemével nézve a vietnámi ínyencség, a kígyóbor ...
A bor mellett a vietnámi vendéglátók további finomságokkal várják a látogatókat: változatos, színes és igen ízletes kígyótálakat kínálnak az éttermek.
|